Een hot topic op Twitter de uitzending van College Tour waar Daan Roosegaarde te gast was. Ik had hem eerder gezien bij Zomergasten en toen ik las dat hij bij College Tour kwam ging ik vol enthousiasme kijken. De uitzending verliep anders dan gebruikelijk bij College Tour. Daan Roosegaarde werd in vooraf opgenomen interviews door relaties omschreven als een narcist, als een man die ideeën van ander verkoopt etc. Niet echt complimenteus dat voelde ook ik tijdens het kijken naar de uitzending. Uiteindelijk koos Daan Roosgaarde ervoor om de uitzending te onderbreken en te overleggen met zijn mensen.  Hij kwam na een tijdje terug en de uitzending werd voortgezet waarin hij aangaf dat hij het gezeik vond en dat het ook niet klopte. Nou dit in vogelvlucht wat er gebeurde voor de mensen die het niet hebben gezien. Mijn of jouw ego?

En zoals inmiddels gebruikelijk in deze tijdsgeest vinden mensen hier wat van. Meningen genoeg. Daan had het goed gedaan, eindelijk iemand die Twan Huys een keertje laat zien dat hij zelf een groot ego heeft. Andere vonden het een teken van zwakte dat hij vertrok en beschreven juist hem als een man met een te groot ego. Weer andere vonden het kracht dat hij terug kwam in de uitzending. Dit als een soort van samenvatting van de commentaren op Twitter, in de krant en andere communicatiemiddelen. Een mening hebben dat is toch veel mensen gegeven. Iets uitspreken over de ander, oordelen of zelfs veroordelen. Je kijkt de ander niet in de ogen, je bent niet in zijn aanwezigheid, nee we posten onze mening in de media.

We hebben allemaal een mening, hoe komt dat toch? En wat maakt dat we het nodig vinden dat andere onze mening weten. Is dat niet juist het ego? Van mijn leraar Jan Geurtz heb ik geleerd dat we allemaal een ego hebben. Een aangeleerd zelfbeeld waarmee we onszelf identificeren. Een ego is noodzakelijk om in deze wereld te leven. Ego is niet een fout die voorkomen moet worden, maar een fase in onze bewustzijnsgroei. Egoloosheid is volgens hem een misleidende term. Eerst moet je een ego ontwikkelen en daarna kun je hem pas ontstijgen. Hij oefent hier al vele jaren op en is ook nog steeds niet egoloos en dat hoeft dus ook niet.

Maar over Daan Roosegaarde hebben we wel een mening. Hij heeft een te groot ego. Of is het juist Twan Huys met het te grote ego. Of, en dat is mijn vraag, zijn wij het die een mening hebben over deze mannen degene met een te groot ego. Let wel, ook ik heb een mening dat blijkt wel uit dit blog. Een mening hebben is ook prima, echter de ander veroordelen en dit ongezouten publiceren is naar mijn mening voor verbetering vatbaar. Ach ja, dat is dan mijn ego ….