De jurkMisschien herken je dit verhaal. Je hebt met veel zorg een kledingstuk uitgezocht voor een speciale gelegenheid. Op de bewuste dag trek je de outfit aan en de eerste blik van iemand anders brengt je aan het twijfelen. De non verbale communicatie van de ander is interpretabel, maar wat jij denkt te zien is in ieder geval niet positief. Wat gebeurt er met je? De één negeert de reactie van de ander en doet wat hij/zij voornemens was te doen.  En weer  anderen gaan aan zichzelf twijfelen. Is het rokje te kort, de jurk te uitbundig, is de broek te strak, is het jasje te hip, etc. Nu hebben we het hier over kleding. Is dit verhaal echter ook niet toe te passen op andere onderwerpen.

Keuzes maken we in het leven aan één stuk door. Soms bewust en veelal onbewust. Aan de bewust gemaakte keuzes gaat vaak denkwerk vooraf. Alle voor- en nadelen afgewogen, alternatieven bekeken, keuze maken en je gaat er naar handelen. En dan gebeurt er zo’n interventie van de ander. Niet gehinderd door alle kennis respectievelijk voorbereidingen die ten grondslag liggen aan jouw keuze, maar dan toch. En dit brengt jou aan het twijfelen? Komt dat omdat de ander altijd gelijk heeft? Komt dat omdat we willen dat iedereen het met ons eens is? Hoe komt het volgens jou of bij jou?

En hoezo hebben we altijd een mening over anderen? Waar komen die meningen vandaan? De meningen vliegen om je oren en worden spontaan aangeboden. Je hele leven lang, soms de hele dag door. Iedereen heeft wel een mening. Jij zelf ook. En om nou te zeggen dat je altijd wijzer wordt van die meningen? Of dat jij het altijd bij het juiste eind hebt? Er zijn nou eenmaal vele wegen die naar Rome leiden. Zoveel mensen, zoveel meningen. In de loop van de jaren wijzigen meningen zich ook nog wel eens. Ze blijken achterhaald door feiten, of je loopt tegen een andere mening aan. Hoe mooi is dat.

Terug naar de jurk. Met zorg uitgezocht en dan toch besluiten hem niet aan te trekken. Zijn we niet allemaal gevoelig voor de mening van de ander? Wat maakt een mens aan het twijfelen. Hoe zeker ben je van de zaak. Draag je de jurk voor jezelf. Of stiekem toch om de goedkeuring van de ander te krijgen. Veel onbewuste processen waar we allemaal mee te dealen hebben. Smaken verschillen en hoe mooi is dat.  In ons dagelijks leven is er helaas nog steeds sprake van vooroordelen of zelfs afwijzing van alles wat anders is dan de norm. Maar ja, wie bepaalt de norm. Nou voldoende vraagstukken lijkt me, neem ze mee als je een volgende keer weer eens een mening hebt!