balansEr moeten de nodige dingen gebeuren. Ad hoc of misschien ruim van te voren gepland. En jij en je collega’s zijn verantwoordelijk voor deze activiteiten. Valt het je dan op dat er bepaalde mensen zijn die altijd in actie komen? Waar je gewoon op kunt rekenen dat ze op staan als de bel gaat, die als eerste zeggen: dat doe ik wel. Of die zelfs als er afgesproken is dat anderen het doen, alsnog het gaan uitvoeren. Ken jij deze mensen? Of misschien gaat dit wel over jou?

Ik kom mensen die van “in control” houden tegen in trainingen en zeker ook in de coaching. En soms herken ik mezelf er ook wel beetje in. Een voorbeeld hierbij is als mijn kleine nichtje dingen doet waarvan ik van te voren denk te weten dat dat niet handig is als zij dat doet of de wijze waarop ze het doet. Ik wil haar dan behoeden voor fouten, teleurstelling, etc. Of is het omdat ik weet dat ik het beter kan….

Ik ga uit van de positieve intentie van ieder mens. Veelal onbewuste patronen liggen ten grondslag aan ons gedrag. Wat maakt nou dat wij mensen er toch vaak voor kiezen om dingen zelf te doen? Het zogenaamde in control zijn. Vertrouwen we de ander niet? De wil vertrouwen te geven is er wel maar de roep om controle is wellicht groter. Wat ontleent een mens aan controle en beheersing? Vertrouwen is goed, maar controle is beter, is een uitspraak die mensen met een voorkeur voor Judging (MBTI) hebben zeker zal aanspreken.

Toch betekent in control zijn niet beheersen, maar beter (be)sturen. Meer (laten) leren dan controleren. Mensen ontwikkelen zich immers meer als je ze laat oefenen. Feedforward noem ik het vaak. De ander helpen in zijn ontwikkeling. En dat het betekent dat ze moeten oefenen en soms fouten maken, dat hoort daar dan bij. Je hebt er bijzonder veel plezier van als je de fouten waaruit je wat kan leren, vroeg in je leven kunt maken zei ooit Winston Churchill. De ander vertrouwen en zijn fouten laten maken is dus onderdeel van ontwikkeling. Van de ander maar zeker ook van degene die in control wil zijn.

In control zijn is een wankel evenwicht waar je zelf veel aan kan doen. Zo is de een al in control als hij met de juiste kwaliteit elastiek aan zijn voeten van een hoge brug af springt en is een ander pas in control als hij voorafgaand aan de vakantie een annulerings-, ongevallen-, zon- en reisverzekering afsluit.