grensElke ervaring waarbij je de angst in de ogen moet zien, geeft je kracht, ervaring en vertrouwen. Je moet datgene doen wat je niet kunt (Eleanor Roosevelt). Wijze vrouw dacht ik toen ik dit las. Iets soortgelijks zei een voormalig beroepsmilitair tegen mij. Hij heeft diverse malen elders op de wereld geacteerd, letterlijk grenzen beschermd. Hij is op relatief jonge leeftijd met de VUT gegaan (daar werkt het schijnbaar nog anders dan in de rest van de maatschappij) en barst nog van de energie. Tegenwoordig leidt hij jonge enthousiaste  mensen op en gebruikt al zijn ervaringen om hun verder te helpen in hun leven. We spraken over grenzen opzoeken. In zijn militaire tijd, maar ook in de opleidingen die hij nu geeft gaat het over grenzen opzoeken. Kijken hoe ver je kunt gaan. Ik vroeg hem wat het oplevert om je fysieke grenzen te overschrijden. Dan zie je beter zei hij. Dan heb je een royalere blik op de wereld.

Mooi gezegd, zo kan je naar grenzen kijken. Het “stretchen” van jouw mogelijkheden. Je bewust en bekwaam maken in het benutten van jouw ware vermogen. Zo ben jij in staat effectief, adequaat jouw potentieel in te zetten. Lichaam en geest werken samen. Sporters weten het allang.  Fysiek doelen stellen en realiseren geeft mentale energie. Als je doelen behaalt die tastbaar zijn dan komt er letterlijk bewijs dat je meer kunt dan vooraf bedacht. Hoe mooi kan het leven zijn.

Dit is één kant van het verhaal als je het over grenzen hebt. Zo ook sprak ik recent iemand die gestart is met een re-integratie traject. Maar liefst 6 maanden ziek geweest, een burn-out. Daaraan voorafgaand gaat vaak een lange periode van overbelasting. Dit is niet alleen afhankelijk van de grootte van de belasting maar zeker ook met de wijze waarop men er mee omgaat en het karakter van een mens. Alles goed willen doen, hard werken en plichtsgetrouw zijn, hoe prachtig. Maar de keerzijde hiervan is dat je in een situatie van chronische overbelasting terecht kunt komen. De man die ik sprak gaf aan dat hij zijn werk graag goed wilde doen, veel moeten en iedereen willen helpen.  Zijn grenzen werden dagelijks overschreden, door hemzelf en door anderen. Als je niet aangeeft waar je grenzen liggen, hoe weten anderen dan jouw grens? Gedachten lezen is namelijk niet iedereen gegeven. Om als mens te groeien is het stellen van grenzen en  goed omgaan met deze grenzen essentieel. Ga eens experimenteren: blijf rustig, dicht bij jezelf, kijk ook eens naar andere oplossingen (ander tijdstip, zijn er anderen die het ook kunnen doen, etc.) en wees consequent en duidelijk. Relativering is een mooie tool hierbij.

Hoe weet je waar jouw grenzen liggen. Oefening baart kunst, al doende leert men. Wat heb je nodig om jouw grenzen te verkennen en te communiceren. Herken je jouw grenzen? We hebben dus allemaal onze grenzen. De ene keer beperken ze ons en is het verstandig om wat verder te kijken dan je gewend bent en je doelen ambitieus te formuleren. En de andere keer is het belangrijk om jouw persoonlijke grenzen te respecteren en dit met je omgeving te communiceren. Hoe zit het met jouw grenzen?