StressreductieDe “gezondheidsmeter” van je medewerkers, hoe druk ben je daar mee? Of ligt je focus hoofdzakelijk bij je klanten? Begrijpelijke gedachten, want we willen allemaal positieve resultaten en dat betekent klanten tevreden stellen. Maar wie doet het werk uiteindelijk? Is het niet net zo belangrijk dat je medewerkers het werk met plezier doen in goede gezondheid?

Weet je of het goed gaat met jouw medewerkers? Er zijn verschillende redenen waarom het minder goed gaat met mensen op hun werk. Bijvoorbeeld doordat ze het te druk hebben. Sommige mensen hebben te weinig werkbare uren in een dag. Er zijn verschillende redenen waarom mensen dit voelen. De externe invloeden zijn enorm. Hoeveel prikkels kan een mens verwerken? Met alle communicatiemiddelen die we tegenwoordig tot ons beschikking hebben. Iemand vertelde me van de week dat ze zeker 50 mailtjes per dag krijgt en MOET beantwoorden, naast haar “gewone” werkzaamheden. En er zijn natuurlijk ook mensen die slecht NEE kunnen zeggen. Waarbij het dus niet helder is dat ze eigenlijk al genoeg op hun bordje hebben.

Een andere reden waardoor het minder goed met je medewerkers zou kunnen gaan is de interactie tussen de collega’s. Een aantal mensen kwam op mijn pad de laatste maanden die negativiteit ervaren op het werk.  Waarbij de oorzaken niets te maken hebben met lichamelijke klachten, maar alles met het gevoel. Zoals bijvoorbeeld  “verziekte” werksfeer, zich niet geaccepteerd voelen, geen waardering ontvangen. Wat denk je wat dit doet met mensen?  Verzuim ligt op de loer. Als je niet lekker in je vel zit en er komt een klein “kuchje” voorbij is de keuze snel gemaakt. Of erger nog, als het niet gesignaleerd wordt en het langer speelt (helaas kom ik die ook tegen) dan ligt wellicht nog langer verzuim op de loer.

Ik wil me niet begeven op het vlak van Arbo vraagstukken, verzuim staat bij de meeste HR-managers hoog op de agenda. Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland kwam in het tweede kwartaal van 2011 uit op 4,1 procent (bron: CBS).  Toch denk ik dat het getal absoluut naar beneden te halen is als we beter opletten, meer communiceren en handvaten bieden aan mensen die niet lekker in hun vel zitten dan wel de werkdruk als te hoog ervaren.

Alert en in gesprek zijn met je medewerkers is al stap één. Even tijd maken om een gesprek te hebben, face to face, kan al wonderen doen. Echt luisteren, aandachtig luisteren (als je daar nog niet zo goed in bent adviseer ik je een mooi boek: Een levensregel voor beginners van Wil Derkse). Of gebruik een methodiek die mensen helpt om zichzelf beter te begrijpen en de onderlinge verschillen te waarderen en op die manier relaties op het werk te verbeteren. Ik gebruik veelal Meyers Briggs Type Indicator (MBTI), een hele toegankelijke methodiek. De MBTI helpt om de communicatie te verbeteren, problemen makkelijker op te lossen en de waardering voor diversiteit te stimuleren. Het vormt een basis voor technieken die worden gebruikt om succesvoller te luisteren, te beïnvloeden en te overtuigen. Daarnaast om de vaardigheid te ontwikkelen in creativiteit, tijdsbeheer en het omgaan met stress. Tenslotte is betrokken en gemotiveerd personeel productiever en verzuimt minder. En het maakt het de sfeer prettiger. Nog meer redenen om je bed uit komen en zoals al eerder gezegd: “een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.”