verbindingIs het mogelijk om effectief leiding te geven en doelen te realiseren als je organisatie als los zand aan elkaar hangt? Bestemming bekend… maar hoe kom je er? Het directief leiderschap heeft zijn langste tijd gehad. Een manager van deze tijd ondersteunt zijn mensen om zichzelf te ontwikkelen en daarmee het beste uit teams te halen.  Wat beteken jij als manager met jouw talenten voor de mensen om je heen? Verbinding maken tussen je doelgroepen en verbinding maken tussen de strategie van de organisatie, passie van het individu en de uitvoering in de dagelijkse praktijk. Betrokkenheid en enthousiasme leiden tot betere resultaten en dat ontstaat er als er verbinding is, of zie jij het anders? Volgens mij zijn mensen gelukkiger, gaan harder lopen en halen het beste uit zichzelf als ze werkelijk gezien worden.

Hoe goed ken jij jezelf en maak jij verbinding? Een voorbeeld dat wellicht bij velen tot de verbeelding spreekt. Hoe zit het met de leiderschapskwaliteiten van de ex bestuurder van ABN AMRO, Rijkman Groenink? Vorige week zaterdag was hij te gast bij de College Tour van Twan Huys.  “Een vent met ballen” zei Mr Marcel van Oosten over zijn vriend in die uitzending. Ook “harde jongen” werd bevestigd in het interview door Groenink zelf. Wat is een goede leider werd aan Groenink gevraagd. Hij sprak over algemene vaardigheden en één ervan was “empathisch vermogen”.  Valt niet te leren zei hij, je kunt het deels intellectueel opvangen. Zelfkennis en inmiddels al zo vaak ermee geconfronteerd dat hij er niet meer om heen kan? Vorige week in een uitzending van Pauw en Witteman zei Jeroen Smit (schrijver van het boek De Prooi, blinde trots breekt ABN AMRO) over Rijkman Groenink: briljant maar geen empathie. Dan kan je niet verbinden. Hoe zou dit verhaal zijn afgelopen als de ex bestuurder van ABN AMRO meer in staat was geweest om verbinding te creëren. Verbinding met zijn medebestuurders, met de politiek, met zijn ABN AMRO medewerkers, met de klanten? We zullen het niet weten. Het is mijn perceptie, ik weet het maar dan toch, Rijkman Groenink kwam bij mij authentieker over dan ooit! Maar had hij tijdens deze uitzending verbinding met zijn interviewer en het publiek?

Om verbinding te bereiken is het van belang om te weten wat er bij jou gebeurt in de ontmoeting. Wie ben jij, wat zijn jouw doelen in de ontmoeting? Hoe aandachtig luister jij? Heel aandachtig luisteren en van harte en daadwerkelijk respons geven om tot resultaat te komen. En daarnaast, hoe authentiek ben jij en kun je je eigen passie in de ontmoeting voelen en tegelijkertijd aanwakkeren in de ander? Als je dat weet, kun je in verbinding treden met de ander. Dan heb je authentiek contact waaruit je kunt samenwerken en elkaars verschillen en kwaliteiten optimaal kunt benutten. De methodiek MBTI kan je hierbij ook helpen (zie elders op deze site). Ik gebruik MBTI in organisaties om mensen inzicht te geven in de verschillen in leiderschap- en managementstijlen. Leiderschap dat oog heeft voor de verbinding, met jezelf, met je medewerkers, met je klant en met je toeleveranciers, heeft de toekomst. Verbinding heb je dus ook nodig om op je bestemming te komen…