luisteren1En het liefst wil ik dat jij die ook hoort. Sterker nog, als je niet luistert, dan herhaal ik hem nog een keer. Desnoods met de volumeknop op luid. Ik wil dat je weet wat ik ervan vind. En als jij het niet met me eens bent, of niet naar me luistert, dan zal ik je overtuigen. Dan begin ik met het benoemen van alle argumenten die ten grondslag liggen aan mijn mening. Zucht……. Herken je dit?

Meningen delen met elkaar is iets waar we ons wel toe laten verleiden. Kijk maar eens om je heen bij een willekeurige vergadering. Ben je in gesprek met elkaar of zit iedereen gewoon zijn standpunten te verdedigen? Geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar voor de meesten van ons klinkt bovenstaand niet vreemd. Ofwel we zijn zelf goed in het verkondigen van onze mening dan wel herkennen we mensen om ons heen die hier expert in zijn.

Er zijn echter ook mensen waarvan je niet zo expliciet hun mening hoort. Dat wil niet zeggen dat ze geen mening hebben, ze laten hem alleen niet zo duidelijk horen. Mensen met voorkeur Introversion (MBTI) bijvoorbeeld. Als je wilt weten wat deze mensen denken dan moet je een vraag stellen. En voor de wat rapper van de tong gesneden mensen onder ons, is het dan belangrijk dat je even je mond houdt om de ander ook zijn mening te laten verwoorden.

Een mening hebben kan waardevol zijn. Het niet hebben van een mening overigens ook. Als je luistert en open staat voor wat de ander te zeggen heeft, kan je leren. Alles wat je zelf ventileert is tenslotte geen lesmateriaal. Dat wist je al. Niets ergens van vinden en luisteren, kan bijzonder waardevol zijn. Het vraagt een open houding.

En neem ook nog in de overweging mee: hoeveel argumenten heeft een mens nodig om zijn mening te uiten. Voegt herhalen of nog meer argumenten delen nou echt toe? Als je je mening niet in drie argumenten kan vertellen, waarom dan wel in heel veel argumenten? Te vaak het podium nemen maakt je niet altijd goed gezelschap. Luisteren kan wel het meest mooie ingrediënt zijn wat je mee kan nemen in het gesprek. Een mens heeft tenslotte niet voor niets maar één mond en twee oren. Of zoals de Amerikaanse schrijver Oliver Wendell Holmes het verwoord: Spreken is het vak van weten en luisteren het voorrecht van wijsheid.