We communiceren de hele dag. Ik ervaar zeer regelmatig volledige gesprekken met een niet ingehouden toon qua volume, zelfs in de stilte coupe van de NS. Telefoneren in de trein, in de auto. Praten met elkaar is iets wat wij mensen veelvuldig doen. Zakelijk uiteraard ook: overleg, voortgang, belangstelling etc. Dat vraagt om communicatie. Ik heb het hier over het gesproken woord. Non-verbaal communiceren we uiteraard ook. Voor de scherpe waarnemer misschien nog wel meer communicerend dan het gesproken woord. Communicatie is alom en bijna altijd. Weinig stilte in ons leven over het algemeen. In stilte in elkaars gezelschap zijn is vaak beperkt tot intimi. Een goed gesprek 

Wat is communicatie

In communicatie met de ander wil je een boodschap brengen. Je mening geven, kennis delen, anderen overtuigen, vragen stellen of zomaar delen wat er te delen valt. Allemaal redenen om te communiceren. Niets nieuws onder de horizon. Een gesprek is twee kanten op. De spreker en de luisteraar. Een goede spreker toetst of dat wat hij heeft gezegd bij de ander is overgekomen en geeft de ander de ruimte om ook te delen. Dat laatste is helaas niet altijd van toepassing. Zeer regelmatig spreek ik mensen die last hebben van het feit dat ze zich niet gehoord voelen. In grotere gezelschappen komen ze moeilijk aan het woord. Ze willen wel maar komen niet tussendoor bij de pratende mensen. Zo wordt hun mening of de briljante ideeën niet gehoord en dat is jammer.

MBTI

In mijn MBTI-sessies gaat het heel vaak over communiceren. Hoe communiceer jij, hoe communiceren jullie onderling. De eerste letter binnen de MBTI geeft hier veel zicht op. Sommige mensen hebben voorkeur voor hardop denken en zijn dus vaak aan het woord. Al pratend komen ze ergens. Er zijn ook mensen die eerst intern nadenken voordat ze wat hardop zeggen. De responsetijd is dan net even iets trager. Het laat zich raden hoe de situatie is als deze verschillende voorkeuren bij elkaar zijn.

Niveaus van luisteren

Luisteren is zeer regelmatig ook een thema in de workshops. Luisteren is tenslotte een onderdeel van een gesprek. Hoe luister jij eigenlijk? Geef je de ander de ruimte om ook zijn mening te delen en wordt deze gehoord? Luisteren kan op verschillende niveaus:

  1. Niet luisteren
  2. Doen alsof je luistert
  3. Selectief luisteren
  4. Volledige aandacht
  5. Empathisch luisteren

Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er echt contact. En echt contact wordt bijna altijd gewaardeerd. En waardering is dat niet waar we allemaal blij van worden? Een gesprek is pas een goed gesprek als eenieder zich gehoord voelt. Misschien eens toetsen hoe jij dit doet? Wens je mooie gesprekken.