brainWat zijn de belangrijkste eigenschappen van degene met wie jij zaken wilt doen? Of wat zijn jouw kwaliteiten waarom men zaken met JOU wil doen? Vraag je je dat wel eens af? Als we naar sales kijken is het zeker afhankelijk van wat je te verkopen hebt. Is het een dienst of product? Is het eenmalig of een langdurig contract (of frequente afname)? Is het essentieel voor de dienstverlening van je klant of kan men ook goed zonder jouw product c.q. dienstverlening? Is het een grote investering of juist niet. Allemaal zaken die een rol spelen in het beslissingstraject van de klant. Dus of er een eensluidend antwoord te geven is, is nog maar de vraag. Ambitie, kennis van zaken, communicatief en gedreven zijn. Daarnaast zijn er eigenschappen te noemen die voor iedereen belangrijk zijn, ongeacht welk product of dienst je te verkopen hebt of waarvan je zou kunnen zeggen dat ze voor iedereen gelden, ongeacht wat voor beroep je uitoefent.

Betrouwbaarheid is er zo één. Als men niet op je kan rekenen, of als jij “zoete broodjes” verkoopt, dan is de kans groot dat je klant niet meer bij je terugkomt. Als je een eenmalige transactie (of contact) ambieert, dan kan dat prima zijn. Hoewel, wat zeggen ze ook al weer over hoe het nieuws zich verspreidt… Betrouwbaar zijn betekent dat je je afspraken na komt. Lijkt me een basisregel, eigenlijk. Niet alleen bij het zaken doen, maar dat terzijde.

Luisteren is er ook zo één. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Luister je wel wat de ander (je klant, medewerker etc.) zegt? Luisteren betekent dat je hoort wat hij/zij zegt. Luisteren en verifiëren daar waar er interpretatie mogelijk is, samenvatten en doorvragen. Ook wel LSD genoemd. Zo makkelijk om te onthouden en schijnbaar niet altijd eenvoudig om in de praktijk te brengen. Op de één of andere manier vinden velen van ons het fijner om zelf aan het woord te zijn, of om gedachten te lezen. Maar ja: hoe kan je nou je gesprekspartner begrijpen en weten wat hij/zij nodig heeft als jij voor hem denkt dan wel steeds aan het woord bent. Uiteraard vanzelfsprekend ik weet het, toch… luister maar eens om je heen. Of misschien geldt het wel voor jou. Als je met iemand in gesprek bent, hoeveel procent van de tijd ben jij aan het woord? In commerciële trajecten essentieel, je klant begrijpen en weten wat hij nodig heeft betekent LSD.

Het helpt als je een hoge aaibaarheidsfactor hebt. 1e indruk is cruciaal. Mensen kopen sneller als ze je aardig vinden. Aardige mensen met een “goed” voorkomen, empatisch vermogen hebben streepje voor. Dat goede voorkomen is niet iedereen gegeven. Hoewel, schoonheid zit van binnen… Natuurlijk aandacht voor je kleding, goede kapper, schoenen gepoetst, basis dingen, lijkt me logisch. De gunfactor kan je cadeau krijgen, maar is zeker ook beïnvloedbaar. Kan je meer je best doen door bijvoorbeeld iets extra’s voor de ander c.q. klant te betekenen. Aan hem denken op voor hem belangrijke momenten. Oprechte aandacht is iets waar iedereen blij van wordt. Storten op de emotionele bankrekening noemen we dat ook wel in salestrainingen.

Vriendelijkheid tot slot. Met vriendelijk gedrag kan je zoveel verder komen. Vriendin van me zei van de week nog letterlijk bij een aankoop: naar die winkel ga ik niet meer, wat een chagrijnige man was dat. Tja, zo klein kan het zijn of zo groot, het is maar hoe je het bekijkt. De klant kan zijn geld maar één keer uitgeven en waarom bij jou? Vriendelijkheid kost geen geld. Een “smile” en/of een vriendelijk woord kan wonderen doen. Het kost niets en maakt het leven zoveel aangenamer. Je bedrijf vertegenwoordigen betekent je gesprekspartners c.q. klanten serieus nemen. Neem een flinke dosis vriendelijkheid mee, je zult zien dat het jou en het leven van de ander aangenamer maakt.

Allemaal eigenschappen die je kunt ontwikkelen, waar je alleen maar je best voor hoeft te doen. Hoe mooi kan het leven zijn!